Surdegsbröd
Igår bakade jag mitt livs första surdegsbröd.
Det blev fantastiskt gott, smakar som ett lantbröd och har en härligt knaprig yta.
Bestämde igår kväll att jag skulle sätta en ny fördeg, så jag kunde baka två nya limpor nu på morgonen....men icke det, den hade halvsvimmat så nu kör jag ett återupplivningsförsök på den, och hoppas den är pigg och glad för bak mitt på dagen istället.
Vill ni baka detta fantastiska bröd så behöver ni en rågsurdegsgrund till att börja med. Har ni det kommer receptet här. Har ni ingen surdegsgrund, och inte orkar vänta en vecka tills den kommit igång, så kan ni få av mig :)
ENKELT SURDEGSBRÖD
med Valnötter eller solrosfrö
30 g (2 msk) rågsurdegsgrund
60 g (1 dl) rågmjöl
100 g (1 dl) ljummet vatten
Rör ihop, täck med lock eller plastfolie och ställ lite lagom varmt under natten, gärna 22–25 grader (i ugnen med bara lampan på).
På morgonen
surdegen från gårdagen
200 g (2 dl) kallt vatten
5 g (1 tsk) jäst (kan uteslutas)
330 g (5 1/2 dl) vetemjöl special
20 g (1 msk) honung
12 g (2 tsk) salt
150 g (3 dl) valnötskärnor (2 dl solroskärnor funkar också)
Mät upp allt utom valnötterna och rör till det blandats ordentligt. Tillsätt valnötterna, rör några varv och låt sedan degen vila cirka 30 minuter.
Om man väntar med valnötterna tills man blandat mjöl och vatten så slipper man de retliga mjölgömmorna i nötterna som annars kan uppstå.
Efter vilan, dags att vika degen. Doppa handen i vatten och ta ett tag i degens kant med ena handen. Dra ut degen en aning och vik den in mot mitten. Ta ett nytt tag, dra i degen och vik in mot mitten på nytt. Fortsätt tills du kommit varvet runt. Det här momentet gör du totalt tre gånger med 30 minuters mellanrum.
Här kan du kolla hur man viker degen :)
När du sträckt degen tredje och sista gången låter du den jäsa ungefär 1 timme.
När man viker degen tredje gången kan man känna att den fått riktigt bra spänst.
Nu ska brödet bakas ut och det kan man förstås göra precis hur man vill. I jäskorgar, som baguetter eller som små bullar. Jag hade en dubbel deg på gång och gjorde två bröd av den. Vill man göra som jag gör man såhär:
Strö ordentligt med rågmjöl på en bakhandduk och skrapa ut degen i två högar. Vik ihop degbitarna till små paket och vänd dem sedan så att skarven hamnar nedåt. Dra upp handduken lite mellan bröden så jäser de inte ihop. Låt jäsa cirka 1 timme. Ugnen brukar jag sätta på i det här läget, då hinner den bli riktigt genomvarm. Jag sätter den på 275 grader med en baksten eller plåt på mittenhyllan och en oöm plåt på nedersta hyllan.
Man kan ha rikligt med mjöl på handduken, men försök att inte vända in en massa onödigt mjöl i brödet.
När brödet jäser får skarven ligga nedåt så att det håller ihop.
Och så skjuts in i ugnen! Har du ingen bakspade så använd en bit kartong eller en skärbräda. Lägg några isbitar på den nedre plåten, de smälter och blir ånga som bröden vill ha. Sänk temperaturen till 250 grader.
Efter 15 minuter kan man öppna luckan och titta till bröden. Har de redan fått mycket färg kan man sänka värmen till 200 grader, annars låter man den vara. Efter totalt cirka 35 minuter är brödet klart. Ta ut det ur ugnen och låt svalna på ett galler en stund innan du skär i det.
Detta recept kommer från Martin Johanssons blogg "Pain de Martin", en bra blogg för surdegsbagare :)
Det var inte det snabba och enkla brödet som jag är van att du vill göra :P
Men det ser gott ut.
Haha, nä det har du rätt i. Läste på Pågens hemsida att det var en utmaning. Tror du jag var på direkt eller^^
Det vart otroligt gott, har du tid ork och tålamod, så prova;)